Buhurt – kamppailu-urheilua keskiaikaisissa varusteissa

Buhurt eli Medieval Combat Sport

Suomessa laji tunnetaan nimellä buhurt tai Medieval Combat Sport, lyhennettynä MCS. Laji on ottelua historiallisissa haarniskoissa ja tylpillä teräsaseilla. Ottelijoiden turvallisuudesta vastaavat tuomarit (marshals) ja tarkoin rajatut säännöt. Muuten voimankäyttö on vapaata. Otteluita käydään joko yksi vastaan yksi -otteluina tai kahden joukkueen välisinä kohtaamisina. Joukkotaisteluissa (buhurt) joukkueen koko vaihtelee tapahtumakohtaisesti: Isoin IMCF-kilpailujen kategoria on 16 vastaan 16.

Buhurt urheilulajina Suomessa_MCSF_IMCF_2022

Buhurt on suosittua maailmalla

Laji on lähtöisin Venäjän ja Ukrainan alueelta noin 10 vuotta sitten. Laji irtaantui keskiaikaisista elävöittämistapahtumista sen urheilullisuuden myötä. Tällä hetkellä lajia harrastetaan noin 40 eri maassa. Kaukaisimmat harrastajat tulevat MM-kilpailuihin mm. Yhdysvalloista, Japanista ja Australiasta. IMCF on yksi maailman suosituimpia kansainvälisiä arvokisoja, minkä takia sitä pidetään myös lajin MM-kilpailuna. Turnauksia järjestetään ympäri maailmaa kuukausittain ja aktiivisimmat joukkueet reissaavat turnauksesta toiseen säännöllisesti. IMCF-kilpailujen taustalla on lajin kansainvälinen kattojärjestö International Medieval Combat Federation.

Buhurt eli medieval combat sport_IMCF_2022

Buhurt urheilulajina Suomessa

Suomen lajiliittona toimii Medieval Combat Sport Finland ry. Liiton tarkoitus on kehittää lajin toimintaa Suomessa koko maan laajuudella ja tarjota tukea paikallisseuroille. Jäseniä MCSF:ssä on toista sataa. Liiton hallitus koostuu harrastajista ja aktiiveista Suomen kahdeksasta paikallisseurasta, joiden välinen yhteistyö on tiivistä. Laji on Suomessa hyvin tuore ja kehittyvä kamppailulaji. Laji tuotiin Suomeen Venäjältä vuonna 2013 muutaman vanhemman harrastajan toimesta. Toiminta lähti liikkeelle nopeasti ja ensimmäinen maajoukkue lähetettiin kansainvälisiin MM-kilpailuihin vuonna 2014. Ensimmäisen kansainvälisen arvokisamitalin toi Suomeen naisten maajoukkue IMCF-kisoista toukokuussa 2017 Tanskasta. Sen jälkeen on Suomeen tuotu mm. naisten IMCF-kultaa (3vs3) ja miesten IMCF-pronssia (5vs5). Monella harrastajalla on kokemusta erilaisista kamppailulajeista tai muusta urheilusta, mutta mukana on myös enemmän lajin historiallisuudesta kiinnostuneita.

Buhurt on suosittua maailmalla_MCSF_IMCF_2022

info@imcf2022.org

info@imcf2022.org